Terwijl de eerste bloemen bloeien en de dagen merkbaar langer worden, bereiden mensen zich voor op het vieren van pasen. Wist je dat de viering van pasen al veel ouder is? Voordat het pasen werd genoemd vierden de mensen Ostara.
De betekenis van Ostara

Ostara wordt gevierd tijdens de lente-equinox, rond 20-23 maart. Dit is het moment waarop dag en nacht even lang zijn. Vanaf nu zullen de dagen alleen maar langer worden.
Ostara is een feest van nieuw leven, vruchtbaarheid en wedergeboorte. Dit wordt ook gevierd met pasen.
De naam Ostara is afgeleid van de Germaanse godin Eostre – een godin van de lente, vruchtbaarheid en de dageraad. Haar symbolen zijn hazen en eieren!(beide zijn krachtige tekens van nieuw leven) Klinkt dat bekend? Deze symbolen zijn één op één overgenomen naar het huidige paasfeest.
Verband tussen Ostara en de datum van carnaval en pasen
De datum van pasen heeft te maken met de volle maan en de lente-equinox: Pasen valt namelijk op de eerste zondag na de eerste volle maan die volgt op de lente-equinox. Daarom valt pasen elk jaar op een andere datum (meestal tussen 22 maart en 25 april). 40 dagen voordat het pasen is, wordt carnaval gevierd.
Carnaval, vastenperiode, pasen en Ostara
🎭 Carnaval – Een uitbundig feest waarin mensen zich verkleden, alles loslaten en zich nog eenmaal te buiten gaan voordat er een periode van soberheid aanbreekt. Dit gebruik stamt uit heidense winterovergangsrituelen waarin men de oude energie wilde verdrijven voordat de lente begon.
⏳ De Vastenperiode – Een tijd van bezinning en zuivering. Oorspronkelijk is dit een periode waarin men zich voorbereidt op de wedergeboorte in de natuur. In veel oude culturen was het vasten een manier om geestelijk en lichamelijk gereed te zijn voor de komst van de lente en de heropleving van de aarde.
🌱 Ostara/Pasen – De viering van het hernieuwde leven, vruchtbaarheid en balans. Net zoals de natuur weer ontwaakt, vieren pasen en Ostara allebei de wedergeboorte.

Symboliek die we vandaag de dag nog gebruiken
Veel van de symbolen die we tijdens carnaval, vasten en pasen tegenkomen, hebben hun oorsprong in Ostara:
🐇 De Paashaas – In de Germaanse en Keltische tradities was de haas een heilig dier. De haas stond symbool voor vruchtbaarheid. Dit is later omgevormd tot de ‘paashaas’ die eieren verstopt.
🥚 Eieren beschilderen – Eieren zijn al eeuwenlang een symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte. Heidenen versierden eieren als onderdeel van hun rituelen, een gewoonte die later is overgenomen in de christelijke paasvieringen.
🔥 Vuren en kaarsen – Tijdens Ostara werden vreugdevuren ontstoken om het toenemende licht van de zon te vieren. Tijdens carnaval werden poppen of strofiguren verbrand als symbool voor het loslaten van de winter. In het christelijke pasen worden kaarsen aangestoken als symbool van het ‘licht van Christus’.
🌿 Zuivering en voorbereiding – De vastenperiode was oorspronkelijk een manier om lichaam en geest te zuiveren voordat de lente begon. Dit concept van transformatie vinden we ook terug in Ostara-rituelen, waarin oude energieën worden losgelaten om ruimte te maken voor groei.

Eeuwenoude tradities
Of je nu Pasen viert of een meer spirituele connectie zoekt met de natuur, Ostara biedt prachtige manieren om het seizoen van nieuw begin te eren.
Hoewel pasen carnaval en de vastenperiode vandaag de dag vooral een christelijke / katholieke viering is, kunnen we niet ontkennen dat deze tradities hun oorsprong vinden in oude seizoensvieringen zoals Ostara. Het vieren van nieuw leven, het markeren van de komst van de lente en het omarmen van de vruchtbaarheid van de natuur zijn tijdloze rituelen. Dus of je nu carnaval viert, vast, Ostara, pasen of alles samen doet, weet dat je deelneemt aan een eeuwenoude traditie van transformatie en wedergeboorte.
Met magische groet,